fondos para myspace, plantillas, layouts

maanantai 21. marraskuuta 2011

66. Minne tuuli vasemmiston kuljettaa?

Espanjassa valta vaihtui, näennäisesti. Espanjassa oikeiston nousu valtaan ei sinänsä ole mikään uusi juttu (liekö siellä sisällissodan tai Francon kuoleman jälkeen todellista vasemmistoa ollutkaan?) Oikeisto on nimittäin ollut vallassa viimeistään Espanjan sisällissodan lopusta lähtien joko äärimmäisessä tai hieman pehmeämmässä muodossa. Francon aikana oltiin oikeistolaisia ihan äärimmäisyyteen asti ja ajan hengen mukaisesti vainottiin kommunisteja ja muita vassaripaskoja. Tämän jälkeenkin oikeisto on edelleen epädemokraattisesti mellastanut. Oikeiston mellastuksesta näimme esimerkkejä tänä vuonna, kun mielenosoittajia kuritettiin.





Nimellisesti Espanjan sosialistisen työväenpuolueen sosialistisuuteen uskovat herättävät nykyisin lähinnä myötähäpeää. Puolueessa saattoi olla jotain vasemmistolaista viime vuosisadan alkupuolella ja ripaus vasemmistolaisuutta Francon aikanakin. Nykyisin puolue muistetaan lähinnä populismistaan, jonka avulla se nousi valtaan. Kyseinen puoluehan nousi valtaan luvattuaan vetää Espanjan joukot Irakista (pyrkiiköhän muuten Paavo Arhinmäen "vasemmisto"liitto uusimmalla "suomalaiset pois Afganistanista"-linjallaan samanlaiseen populismiin?). Juurille paluuta lienee turha odotella. Kyseisen puolueen "vasemmistolaisesta" politiikasta olemmekin jo saaneet näyttöä. Nyt vallan "vaihtumisen" myötä Espanjan kansa halusi näyttää, että se haluaa kannattaa mieluummin todellista oikeistoa, kuin sellaista pelkurimaista pehmo-oikeistoa, joka on vasemmalla nimellisesti. Samaa ajattelen itsekin. Mieluummin avoimesti oikeistolainen hallitus, kuin kaappioikeistolainen hallitus.





Espanjan sosialistinen työväenpuolue on yhtä vasemmalla, kuin Tony Blairin työväenpuolue, joka ollessaan vallassa noudatti aika lailla Paavo Lipposen oikeistolaista linjaa. Kaikki muistavat Tony Blairin kumartelu-politiikan George.W.Bushin USA:n hyväksi, jonka hyväksi oltiin valmiita uhraamaan jopa oma isänmaa.





Neuvostoliiton jälkeisenä aikana myös vasemmisto on oikeistolaistumassa kaiken aikaa. SDP (sosialifasistinen puolue viimeistään 1930-luvulta lähtien) muistuttaa hyvin paljon Ison-Britannian työväenpuoluetta ja Espanjan "sosialisteja". Kenties SDP on vieläkin oikeistolaisempi, kuin edellä mainitut tahot. Lipponenhan on tunnetusti ollut hyvää pataa Valkoisen talon väen kanssa. 1990-luvulla entinen pääministerimme kunnostautui myös saksikäsi Lipposena, kun hyvinvointivaltion tuho aloitettiin holtittoman kapitalismipolitiikan hyväksi.





Himo kapitalismia kohtaan kasvoi Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Se ei sinänsä yllätä. Mutta vasemmiston oikeistolaistuminen on jotain, mitä todellista vasemmistoa kannattava ei voi ymmärtää. Kenties niin sanottu vasemmisto olikin täynnä opportunisteja, jotka Neuvostoliiton romahduksen jälkeen siirtyivät länttä tukemaan. Nyt sitten, kun kannatus on ollut laskussa, vedetään kaapista vanhat vasemmistolaiset sloganit ja harjoitetaan laimeaa kritiikkiä. Ison-Britannian työväenpuolueen tie on SDP:n tie ja SDP:n tie tulee olemaan myös Vasemmistoliiton tie.





Suomalainen valtavirtavasemmisto on päässyt hallitukseen lupailemalla vakuuksia, harjoittamalla EU-kritiikkiä ja muuta vastaavaa propagandaa. Tällä tavoin ollaan onnistuttu kalastelemaan ääniä kansalaisilta jonkin verran. Hallituksessa lupaukset ollaankin sitten vihellellen unohdettu. Jos valtavirtavasemmisto jatkaa työläisten pettämistä, voi edessä olla pitkät, jopa pysyvät vuodet oppositiossa.





Vasemmistoliitto on astunut mukaan suurten (vaalilupausten rikkojien) joukkoon. Ensiksi luvataan hyvinvointia kaikille ja sitten alennutaan kompromisseihin. Nauttikoon Vasemmistoliitto menestyksestään, kun vielä voi. Sinä aikana voisi perustaa Oikea Laita-nimisen puolueen, jonka puolueohjelmassa luvataan potkia pummeja töihin ja luvataan, että hallituksessa ollessa sitten leikataan oikeen kunnolla. Joo, ja verotus pois rikkailta ynnä muuta. Näitä minä lupaan toteuttaa, jos äänestätte minua. Sitten eduskunnassa rikon heti kaikki lupaukset ja rupean toteuttamaan täysin erilaista politiikkaa, mitä olin aiemmin luvannut. Rikkaiden verotusta tullaan kiristämään, hyvinvointivaltiota tullaan elvyttämään ja niin edelleen. Tällaiseksi politiikka on mennyt; luvataan asioita, mutta sitten tehdäänkin jotain ihan muuta. Sillä tavalla sitä todellista vasemmistolaisuutta varmaan saataisiin aikaan; oikeistolainen vaalikampanja ja hallituksessa sitten lupauksia rikkoessa toteutettaisiin hyvin vasemmistolaista politiikkaa.




PS: Porvarin logiikka: Säästä, säästä ja säästä. Säästä kaikkialta "toisarvoisista kohteista" omaisuutesi kartuttamiseksi. Jos kansa vähän marisee ja/tai niskuroi, lisää vartijoiden määrää, jotka pitävät kansan kurissa ja markkinaherrojen nuhteessa ja hoitavat siten myös likaisen työn puolestasi.

Ei kommentteja: