fondos para myspace, plantillas, layouts

torstai 9. helmikuuta 2012

77. Leikkauksista (osa 2)

Suomalaiset ovat kokeneet järkytyksen. Kaikkialla ollaan käyty kovaa keskustelua liittyen viimeisimpiin leikkauksiin, joita pääministeri Kataisen hallituskaudella ollaan toteuttamassa. Saksikäsi Kataisen listalla ovat muun muassa hyvin monet varuskunnat, joista erityisesti Pohjois-Karjalan varuskunta sijaitsisi strategisesti tärkeällä paikalla. Venäjän joukoilta ei kestäisi kovin kauaa hyökätä Pohjois-Karjalaan, tulevaan puolustukselliseen tyhjiöön. Ymmärrettävämpää olisi kenties ollut esimerkiksi Lahden (Hennalan) varuskunnan lakkautus. Uskotaanko hallituksessa tosiaan, että tulevaisuudessa tuolla kokoonpanolla Suomea uskottavasti puolustetaan? Luullaanko hallituksessa tosiaan, että hyvinvointipalvelut turvataan kansalaisille keskittämällä ne suuriin kaupunkeihin? Eikö Nokian Suomen yksikköä kiinnosta enää mikään muu, kuin oman lompakon ja vatsan kasvattaminen?


Vaikka nuo leikkaukset vaikuttavat käsittämättömiltä ja aiheuttavat kiukkuakin, ei leikkausten pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään. Pääministeri Katainen maalaili pelottavia juttuja jo viime vuoden puolella toivuttuaan vaalien jälkeisestä nousuhumalasta ja hallitusneuvotteluista. Poliitikoille tyypilliseen tapaan asioita ei tietenkään sanottu suoraan, mutta rivien välistä voinee päätellä jotain erityisesti, kun äänessä on Katainen:


"Tuore pääministeri Jyrki Katainen (kok.) varoittaa, että hallituksella on haastavia aikoja edessään taloustilanteen takia. Hän sanoo, että hallituksella on tarvittaessa valmius tehdä nopeastikin uusia päätöksiä, jos taloustilanteessa tulee nopeita muutoksia."


http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/06/1350289/katainen-hallituksella-haastavat-ajat-edessa


http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/suomi-saa-t%C3%A4n%C3%A4%C3%A4n-uuden-hallituksen/681423


Kuntauudistuksia olen seuraillut huolestuneena jo jonkin aikaa (viimeistään vuodesta 2009). Ensimmäisen kerran, kun aloin kiinnittää huomiota kuntaliitoksiin, liitettiin Peräseinäjoki Seinäjokeen. Tämän jälkeen mieleen ovat jääneet esimerkiksi "Suur-Kouvolan" muodostaminen vuonna 2009, kun muun muassa Valkeala yhdistettiin Kouvolaan. Kouvolan Sanomien mielipidesivuja lukiessa tuli usein esille kirjoittajien kitkerät mielipiteet "Kouvostoliitosta", joka ei ainakaan silloin tuntunut saaneen siunausta kovin monelta. Samana vuonna Seinäjokeen liitettiin myös pieni Nurmon kunta. Nyt uusimmassa kuntaliitoksessa ollaan luomassa herrojen Helsinkiä, kun Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Sipoo pakkoliitetään Helsinkiin. Muutkin kunnat joutuvat kärsimään suurten kaupunkien imperialismista.


Puhuttaessa puolustusmenoista ja niiden leikkauksista on toki huomattava, että nykytilanne on erilainen verrattuna vuosiin 1939-1944. En kuitenkaan usko, että Venäjä tulee nykyjohdollaan ja nykyisenä suurena maana muuttumaan mihinkään hyvään suuntaan. Tästä olkoot esimerkkinä Venäjän puuttuminen Suomen sisäisiin asioihin (puhuttiin sitten Venäjän suhtautumisesta Natoon tai siitä surkuhupaisasta ihmisoikeusraportista). Olen jo aiemmin ihmetellyt ja ihmettelen edelleen sitä, että pienemmät maat leikkaavat puolustusmenojaan näin kovalla kädellä samaan aikaan, kun isot maat pääasiassa kasvattavat puolustusmenojaan. Vaaditaan ensin Venäjää (ja muita suuria maita) karsimaan puolustusmenoistaan, sitten voidaan miettiä Suomen (ja muiden pienten ja keskisuurten maiden) puolustusmenoja uudelleen.


Nokia on jo jonkin aikaa herättänyt närää myymällä itseään ulkomaisille yrityksille sen verran, että nykyisin onkin kyseenalaista puhua suomalaisesta Nokiasta. Nyt Nokiaa ollaan ilmeisesti ihan tosissaan siirtämässä ulkomaille. Nokiasta jätetään Suomeen rippeet, joista isot kihot korjaavat hedelmät ja tavalliset ihmiset potkitaan ulos. Pian Nokia ja Microsoft varmaankin fuusioituvat, mutta eipä tämä tavallisia kuluttajia kiinnosta. Ainahan sitä voi ostaa iPodin (!) vaikka sitten velkarahalla. Mitäs sitten, vaikka iPodin (!) tuotteita valmistetaan halpatuotantomaissa halvalla ja työläisiä kunnioittamatta? Pääasia et mul on hienoo kamaa ja pääsen nostamaan statusta siten, et päivittelen mun Facebook-statusta Applen (!) koneel! Pakko erottautua muusta rahvaasta!


Kuntaliitoksissa on yksi vika. Ne tapahtuvat liian hitaasti. Parempaankin pystyttäisiin. Miksi tyytyä Suur-Helsingin, Suur-Jyväskylän jne. luomiseen? Saman tien voitaisiin toteuttaa radikaalimpia muutoksia. Pois vaan kaikki turhat nysäkunnat. Jos minä saisin päättää, Suomessa olisi vain Etelä-Suomi, Keski-Suomi ja Pohjois-Suomi. Ihan turhaa tuhlailua tämä tämmöinen kuntapolitiikka julkisine palveluineen. Perkele, ilmasta hoitoa halajavat. Ilmaista hoitoa kyllä saa olla, mutta rajoitetummassa mittakaavassa. Ihan hyvin ne ambulanssit sieltä Keski-Suomesta pohjoiseenkin ajaa. Niin ja silloin vanhoina hyvinä aikoinahan sitä jouduttiin kävelemään/hiihtämään monia kilometrejä kouluihin, töihin jne. Ei tämän pitäisi olla mitään uutta vetreille vanhuksille.


Armeijan leikkaukset ovat harvinaisen mielenkiintoisia. Miksi juuri strategisimmat paikat haluttiin purkaa? Herääkin kysymys: tuleeko joku muu hoitamaan puolustuksen puolestamme? Kenties onkin taloudellisesti järkevämpää, että Nato meitä suojelee. Onhan se jo hyväksi havaittu tuoda esimerkiksi voita ja maitoa muualta, miksi ei myös siis turvallisuuspoliittista suojelua? Oikeastaan koko itsenäisyyden voisi lopullisesti myydä Brysseliin, tulee halvemmaksi tämä poliittinen toiminta. Itsenäisyys on lopulta aika kallista puuhaa. Ajatelkaa, minkälaiset säästöt siitä tulee, kun hieman ajatellaan järkevästi! Niin, ajatelkaa.


Ai niin, pöö! Hei, ei oo mitään pelättävää!


PS: Porvarin logiikka: Säästä, säästä ja säästä. Säästä kaikkialta "toisarvoisista kohteista" omaisuutesi kartuttamiseksi. Jos kansa vähän marisee ja/tai niskuroi, lisää vartijoiden määrää, jotka pitävät kansan kurissa ja markkinaherrojen nuhteessa ja hoitavat siten myös likaisen työn puolestasi.

2 kommenttia:

JJJ kirjoitti...

Jäi hieman epäselväksi, miten Venäjä ja kuntaliitokset liittyvät toisiinsa?

Heikki Ekman kirjoitti...

Tarkoitukseni oli siis tuossa kohdassa kirjoittaa Venäjästä samassa yhteydessä Suomen puolustusmenojen leikkausten kanssa. Ilmaisin asian kieltämättä vähän epäselvästi. Nyt asia on korjattu.