fondos para myspace, plantillas, layouts

maanantai 27. helmikuuta 2012

80. Vasemmisto 2000-luvulle

Ensi vuonna juhlitaan synttäreitä. Vuonna 2013 tulee nimittäin 110 vuotta kuluneeksi eräästä merkittävästä tapahtumasta, joka tapahtui Suomessa vuonna 1903. Tuolloin, Forssan kokouksessa, syntyi Suomen työväenliikkeen ensimmäinen puolueohjelma. Ohjelman tavoitteita olivat muun muassa 8 tunnin työpäivä, vähimmäispalkka, kouluvelvollisuus, surullisenkuuluisa kieltolaki ja kirkon ja valtion erottaminen toisistaan. Kaikki mainitut tavoitteet on saavutettu kirkon ja valtion eroa lukuun ottamatta. On siinä kyllä saavutusta kerrakseen. Onnea työväelle! Työväen ansiosta elämämme Suomessa on paljon inhimillisempää, kuin mitä se oli vuonna 1903.


Silti itsetyytyväisyyteen ei ole varaa. Monesti kuulee sanottavan, että vasemmisto on jo saavuttanut kaikki tavoitteensa ja tämän vuoksi suunta on hukassa. Monet ovat myös sitä mieltä, että Neuvostoliiton romahdus ja holtittoman kapitalismipolitiikan esiinmarssi on ollut tuhoksi ja turmioksi vasemmistolle. Holtittoman kapitalismipolitiikan harjoittaminen ja sen rinnalle ideoitu vaihtoehdottomuuden ideologia ovat kieltämättä iskeneet vasemmiston kanveesiin. Herää tosin kysymys, mitä todellisella vasemmistolla on tekemistä Neuvostoliiton kanssa samassa lauseessa?


Maailma on toki muuttunut niistä ajoista, kun Forssassa ryhdyttiin parempaa Suomea rakentamaan. Selvää kuitenkin on, että nyt ollaan menossa täysin väärään suuntaan. Maastamme löytyy tahoja, jotka puhuvat tasoryhmien puolesta sekä retoriikassaan korostavat "yksilön vastuuta omasta elämästä" (vertaa verofobisten amerikkalaisten retoriikkaan)."Yksilön vastuun" korostaminen on helppo nähdä yrityksenä retorisoida hyvinvointivaltiota vastaan. Tasoryhmien korostaminen sekä lukioiden yhdistäminen ja peruskoulujen oppilasryhmien kasvattaminen voidaan taas nähdä osana laajempaa koulutuksen yksityistämissuunnitelmaa. Huononnetaan ensin julkista koulutusta ja leikataan kaikki, mikä on leikattavissa, jotta kansalaiset kääntyisivät myötämielisiksi Ameriikan mallille, jossa koulumaailman tasoryhmät fuusioituisivat yhteiskunnallisten tasoryhmien kanssa. En usko, että julkisen koulutuksen kurjistaminen jää tähän. Etenkin nyt, kun Kokoomus ja Kokoomuksen myötäilijät ovat vallassa, voimme hyvinkin tulla näkemään lisää oikeistolaisia uudistuksia ja kengän kuvia irtisanottujen takalistossa.


Oikeistolainen keskittämispolitiikka takaa sen, että julkisen terveydenhuollon palvelut huononevat saksikäsi Kataisen ollessa vauhdissa. Miksi Kokoomus hiljentäisi vauhtia ja tyytyisi tähän? Kuntien pakkoliitokset tulevat lisääntymään ja julkiset terveyspalvelut "tehostuvat" tehostumistaan. Pian koulutusta ja terveydenhuoltoa saavat vain rikkaat etuoikeutetut, kuten Yhdysvalloissa. Kokoomuslainen politiikka tulee takaamaan sen, ettei oppivelvollisuus tulevaisuudessa ole enää köyhien etuoikeus. Kokoomuslaisella politiikalla varmistetaan myös että esimerkiksi Mehiläisen ei tulevaisuudessakaan tarvitse jakaa hunajaansa valtion kanssa.


Uusfrankkien valtakunta (joka EU:na tunnetaan) ja kansainväliset pankit Kataisen hallituksen siunaamana syövät hyvinvointiamme Pac-Manin ahneudella. Vieläkö muistatte viime kesäiset mellakat? Kreikan mellakat ovat varmasti vielä tuoreessa muistissa. Suomessa ollaan menossa täysin samaan suuntaan. Leikkaus- ja keskittämispolitiikka sekä palveluiden yksityistäminen ovat viemässä meitä takaisin 1800-1900-luvuille. Sodankylän malmivarojen myyminen ulkomaisille yrityksille takaavat Suomelle aseman köyhänä, mutta uskollisena raaka-aineiden tuottajana. Lisää kurjuutta meille vaan, niin pian täälläkin palaa muutakin, kuin tupakka ja juhannuskokko.


Oikeistolainen hegemonia ja Suomen itsenäisyyden katoaminen ovat kirkuvia todisteita siitä, että vasemmistoa tarvitaan edelleen. Vasemmiston kriisiytyminen ei tarkoita sitä, etteikö toivoa vielä olisi. Vasemmistonuorissa näen suuren potentiaalin ja paukkuja riittäisi varmasti vielä pidemmällekin. Se ei kuitenkaan vielä riitä. Nyt tarvitaan laajempaa vasemmistolaista oppositiota. Nyt tarvitaan uusi "Forssan kokous", jossa vasemmisto päivitetään 2000-luvulle ja jossa vasemmiston ohjelma kirjoitetaan uusiksi.



Teemoja voisivat olla muun muassa Suomen itsenäisyyden palauttaminen Brysselin uusfrankkilaiselta imperiumilta ja kansainvälisiltä pankeilta, kokoomuslaisen keskittämis- ja leikkaamispolitiikan päättäväinen vastustaminen, irtisanoutuminen yksityistämisistä ja kaikesta sellaisesta toiminnasta, jossa kansalaisten perustarpeilla tehdään voittoa yksityisille tahoille, kurinpalautus tai maasta karkoitus verobandiitoille (esimerkiksi Mehiläinen ja kaikki muut vastaavat verofobiset tahot, jotka piilottelevat voittojaan veroparatiiseissa), vuokra-asuntojen hintojen järkeistäminen (asumisen on kuuluttava kansalaisen perusoikeuksiin). Tiivistettynä siis: muille kumartelun on loputtava ja holtiton kapitalismipolitiikka on laitettava kuriin. Lisäksi, Sodankylän malmivarat on kansallistettava. Kaivostoiminnassa (kuten monessa muussakin alassa) on korostettava suomalaista osaamista. Ehdoton ei erilaisista kulttuureista tuleville ahneille luonnontuhoajille! Ehdoton ei niille mamuille ja kulttuurismithläisille tahoille, jotka eivät arvosta pohjoismaista hyvinvointivaltiota!



PS: Poliittiset päättäjämme ovat antautuneet EU:n ja talousmaailman sätkynukeiksi. EU:n ja talousmaailman sätkynuket edustavat vain EU:ta, talousmaailmaa ja itseään, eivät tavallista kansaa. Alas EU:n ja talousmaailman sätkynuket!

2 kommenttia:

JJJ kirjoitti...

Taisit muotoilla jo osan uutta Forssan julistusta. Malmivarat ovat lojuneet iät ja ajat Suomen kamarassa ja nyt, kun niistä on kansainvälisesti kiinnostuttu, ne pitäisi kansallistaa, olisi aika tempaus kansallistaa ne: kaipa ne kansainväliset firmat luovat myös työpaikkoja kaivuualueilleen ja ne työläiset tulevat todennäköisesti lähipitäjistä. Suurempi ongelma, johon pitäisi vastata, on kaivuualueiden osuminen luonnonsuojelualueille tai näiden välittömään läheisyyteen: miksei otettaisi hyvinvointia talteen kun sitä kallioperästä irtoaa, mutta järkevin tavoin.

Vasemmiston päivittäminen tähän päivään on erinomaisen tärkeä tavoite: satavuotias työväenliike Suomessa ja vielä vanhempi kansainvälisesti suorastaan vaatii arvoistaan sisältöä, jota tällä hetkellä ei oikein kukaan kykene tarjoamaan. Esimerkiksi demareiden ulostulot viime vuosina ovat olleet enemmän tai vähemmän populismin värittämiä, ilman pidempiaikaista vaikutusta tai visiota olevia aivopieruja. Samaa tuntuu olevan liikenteessä vasemmistoliiton piirissä. Vaikka vihreät lasketaan vasemmalle useinkin, kannattajakunta on varsin laaja ja aatteita on puolueen sisällä aika paljon: monet eivät juuri eroa esimerkiksi kokoomuslaisesta yksilönvapaudesta.

Mitä tulee kokoomusaatteisiin, en jaksa uskoa että leikkaukset ja muut pyritään tekemään hyvinvointia heikentävässä hengessä - koulutus ei ole asia, jota ilman Suomi voi selvitä, mutta mitä koulutetaan onkin oleellisempi kysymys. Toisaalta, miksi on huono asia, jos markkinat korjaavat sen, mitä julkinen tarjonta ei voi tuottaa? Vaikkapa sivuamasi terveydenhuollon kohdalla: jos joku tahtoo maksaa sen 40 euroa lääkäristä tänään, eikä 11 euroa lääkäristä kolmen viikon päästä kun vaiva on jo ohitse, eikö tälle jollekin aivan hyvin voi mahdollisuuden suoda. Ja kyllähän työpaikkojen luominen ja yritysverotulojen tuominen on mielestäni arvokasta, vaikka sitten osakkeen omistus olisi ulkomailla: mikäpä meitä estäisi ostamasta kyseisiä osakkeita myös omaan taskuumme?

Heikki Ekman kirjoitti...

Kiitokset kommentistasi ja osuvista havainnosta vasemmiston suhteen.


"kaipa ne kansainväliset firmat luovat myös työpaikkoja kaivuualueilleen ja ne työläiset tulevat todennäköisesti lähipitäjistä."


Varmasti ne kansainväliset firmat joitakin työpaikkoja toisivat, mutta pessimistisen näkemykseni mukaan suuri osa rikkauksista valuisi kuitenkin juuri noille ulkomaisille firmoille. Suomen historiaan mahtuu kumartelua moneen ilmansuuntaan. Nykyisin kumarrellaan EU:lle ja kasvavassa määrin suuryrityksille. Nykyinen hallitus neuvotteli surkean sopimuksen liittyen Kreikka-vakuuksiin. Odotettavissa on surkeita sopimuksia (suomalaisten kannalta)kaivostoimintaankin liittyen, jos suurkansalliset yritykset päästetään tänne maata kaivamaan. Pahimmassa tapauksessa Suomesta voisi tulla, kuin tyypillinen kehitysmaa, jossa suuret yritykset keräävät voitot paikallisten jäädessä nuolemaan näppiensä lisäksi murusia niistä, voitoista, jotka olisivat olleet paljon suurempia ilman kansainvälisten yritysten toimintaa.


"Suurempi ongelma, johon pitäisi vastata, on kaivuualueiden osuminen luonnonsuojelualueille tai näiden välittömään läheisyyteen."


- Olen samaa mieltä ja ratkaisu tähän näkemykseni mukaan on kaivostoiminnan pitäminen ensi sijaisesti suomalaisten käsissä. Kun katsotaan Iso-Britannian "metsiä" ja Yhdysvaltojen monien yritysten piittaamattomuutta ympäristöstä (esim. Meksikonlahden öljyvuoto ja amerikkalainen teollisuus ylipäänsä), voidaan nähdä, ettei näistä maista löydy tahoja, joille luonto merkitsisi kovinkaan paljon. Suomalaiset eivät myöskään mitään puunhalaajia ole, mutta näkemykseni mukaan täällä luontoa arvostetaan kuitenkin enemmän.


"Mitä tulee kokoomusaatteisiin, en jaksa uskoa että leikkaukset ja muut pyritään tekemään hyvinvointia heikentävässä hengessä "

- Eivät varmastikaan kaikki kokoomuslaiset näin ajattele, mutta itse näen kokoomuslaiset pääosin sellaisina, jotka ajavat pääasiassa hyväosaisten ja hyvätuloisten asiaa (esim. kielteinen asenne rikkaiden veronkorotuksia kohtaan, nihkeä suhtautuminen harmaan talouden torjuntaan, Guggenheim jne.) vähäosaisten kustannuksella. Eikö se ole mielestäsi hyvinvointia heikentävää, kun esimerkiksi vanhemman sukupolven edustajat joutuvat matkustamaan Pihtiputaalta Jyväskylän keskustaan saadakseen hoitoa? Keskittäminen ("palveluiden tehostaminen") on hyvin usein johtanut palveluiden siirtymiseen kauemmas asukkaista. Lisäksi puhuttaessa kuntauudistuksista, kuntaliitoksia ollaan tekemässä epädemokraattisesti asukkailta ja kuntajohtajilta kysymättä.


"koulutus ei ole asia, jota ilman Suomi voi selvitä, mutta mitä koulutetaan onkin oleellisempi kysymys."


- Vallalla on henki, jonka mukaan tulisi suosia pääasiassa ekonomian ja matematiikan opintoja, eikä antaa rahaa filosofeille taikka humanistisen alan opetukseen (tulevaisuus: yliopistot=tuotantolaitoksia?).


"Toisaalta, miksi on huono asia, jos markkinat korjaavat sen, mitä julkinen tarjonta ei voi tuottaa?"


- Julkinen tarjonta olisi parempaa, ellei maassamme olisi niin paljon harmaata taloutta, verokikkailua ja mentaliteettia, joka suosii yksityisiä palveluita. Kunnallisen ja valtiollisen vastuun vähentämiseksi halutaan ostaa yksityisiä palveluita halvalla ja laatu kärsii (yleisesti kuulee sanottavan, että ennen pihat olivat auratumpia, kuin nykyisin). Kun yksityistäminen kasvaa, tulee asiointi tavalliselle ihmiselle kalliimmaksi ja kalliimmaksi, kunnes pian huomaamme olevamme samankaltaisessa tilanteessa, kuin USA; hyvätasoista hoitoa sairasvakuutusta vastaan hyvätuloisille, huonompaa hoitoa köyhille laitoksissa, joissa on monien kuukausien jonot.


"Ja kyllähän työpaikkojen luominen ja yritysverotulojen tuominen on mielestäni arvokasta, vaikka sitten osakkeen omistus olisi ulkomailla"


Olet varmaan tietoinen suurista verohelpotuksista monien yritysten ja suursijoittajien suhteen?