fondos para myspace, plantillas, layouts

maanantai 8. maaliskuuta 2010

2. Integroitumisesta

"Maassa maan tavalla!" "Kyl muualta tulevien pitää sopeutua suomalaisiin tapoihin ja suomalaiseen kulttuuriin." "Sopeutukaa, mutta ette kuitenkaan ole, ettekä tule olemaan meikäläisiä." Tämänkaltaisia, ajoittain ristiriitaisuuksiin taipuvaisia kommentteja kuulee esitettävän, kun puhutaan integroitumisesta, tässä tapauksessa suomalaiseen yhteiskuntaan. Ensinnäkin on onniteltava kaikkia tänne lämpimämmistä maista tulevia, jotka tulevat tänne kylmyyteen, jonne edes Al Qaida, kansainvälinen fasistinen islamistinen terroristijärjestö, ei uskalla tulla tekemään terrori-iskuja. Toisekseen on nostettava hattua maahanmuuttajille myös siitä, että he kykenevät elämään henkisessä kylmyydessä. Ilmapiiri on paikoitellen hyvin jäätävä kantasuomalaisellekin, joten en yhtään ihmettele sitä, kun joskus pari tyyppiä "kouluammuskelee". Tänne on vaikea sopeutua pelkästään jo kylmän ilmaston ja ilmapiirin takia. Kun mukaan lasketaan vielä "Suomi suomalaisille"-asenne tilanne vaikuttaa kestämättömältä.

Suomalaiset kertoilevat villejä huhuja möykkäävistä "mamu"naapureistaan, jotka pitävät öisin meteliä, kaatavat litroittain vettä lattioilleen, kun pesevät kämppäänsä tai käräyttävät uunejaan saadakseen uuden ja paremman tilalle. "Mamujen" öinen möykkääminen on helppo asettaa kyseenalaiseksi, paitsi ehkä jos esimerkiksi Ramadan osuu tietylle päivälle. Tästä tulee tietenkin huomauttaa ja jos naapurustossa ylipäätään möykätään, tulee asiasta huomauttaa kyseiselle möykkääjälle tai ääritapauksessa ilmoittaa isännöitsijälle tai viranomaiselle. "Mutta, kun ei kehtaa sanoo, kun leimautuu rasistiksi ja isännöitsijä ja poliisi ei voi tehdä asialle mitään!" Lopetetaan jossittelu ja tyhjänpuhuminen, kerätkää rohkeutenne, jättäkää ennakkoluulonne hetkeksi ja menkää huomauttamaan kyseiselle möykkääjälle huolimatta siitä, onko hän kantasuomalainen vai maahanmuuttaja. Ei se ole rasismia jos huomautta perusasioista, järki käteen suomalaiset!
Kun itse yövyin sukulaiseni luona eräässä lähiössä, jossa maahanmuuttajia majaili ylhäällä, alhaalla ja samassa kerroksessa, en koskaan kuullut heidän möykkäävän kello 21.00 jälkeen. Lisäksi olen kuullut monia toisenlaisia tarinoita, joissa kantasuomalaiset örisijät valvottavat naapurustoaan musiikillaan ja pattereiden paukutuksella.
Jos huomaa, että naapurustossaan asuvalla maahanmuuttajalla on ongelmia naapuruston sääntöjen kanssa (esim. pesuvuorot), on velvollisuus auttaa. Jos ei edes sen vertaa viitsi tulla vastaan, niin vika on jossain muussa, kuin maahanmuuttajassa.

Valitellaan, kuinka esimerkiksi Vantaan Hakunila on kovaa vauhtia ghettoutumassa, kun kantaväestö muuttaa pois alueelta ja tilalle asettuu maahanmuuttajia. Puhutaan niin sanotusta "white flight"-ilmiöstä, jossa kantaväestön muuttaessa pois alueelle keskittyy käytännössä vain maahanmuuttajia, kiinteistöjen arvot romahtavat ja ongelmat kasautuvat. Mielikuvituksellisemmat ovat maalailemassa tulevaisuuteen Ranskan ja Göteborgin kaltaisia lähiömellakoita, joissa pienestäkin syystä lähiöissä poltellaan autoja ja kivitetään poliiseja ja palomiehiä. Kaikkein surullisin esimerkkitapaus oli Ranskan vuoden 2005 lähiömellakat, jossa lähiöiden ongelmat purkautuivat "mitättömältä" vaikuttavasta syystä; poliiseja paenneet nuoret kuolivat kiivetessään muuntajapylvääseen, jonka jälkeen Ranskan lähiöissä mellakoitiin viikkoja. Ranska on ääriesimerkkitapaus maasta, jossa integroituminen ei ole toiminut. Edellä mainittuja mellakoijia ei voi enää kutsua maahanmuuttajiksi, koska he ovat syntyneet Ranskassa.
Mitä ilmeisimmin muun muassa edellä mainitut kohtaamisongelmat kantaväestön ja white flight -ilmiö ovat olleet suurena osasyynä ikäviin tapahtumiin. Ranskan silloinen sisäministeri (nykyinen presidentti) Nicolas Sarkozy ei varmastikaan helpottanut tilannetta legendaarisella kannanotollaan: "puhdistetaan lähiö roskasakista painepesurilla".

Hyvin monesti maahanmuuttokriitikot ottavat lähiömellakoita esille puhuessaan "monikulttuurisuuden haitoista" ja ghettoutumisesta jne. Toistan itseäni; Suomi ottaa hyvin vähän esimerkiksi pakolaisia, kun vertaillaan kansainvälisesti. Huolimatta Vantaan Hakunilan vuoden 2000 väkivaltaisuuksista en pidä todennäköisenä, että Suomeen muodostuisi vastaavanlaista ongelmaa edes hamassa tulevaisuudessa. Ainakin meillä on mahdollisuus ehkäistä jännitteitä. Jos kantaväestö tulisi edes vähän vastaan, eikä edesauttaisi ghettoutumista muuttamalla pois "paremmille" alueille aina, kun pieniä ongelmia ja ennakkoluuloja ilmaantuu, ilmapiiri olisi varmasti toisenlainen. Nykyisin vain kyräillään ja kitistään esimerkiksi siitä, kuinka oma lapsi ei saa laadukasta kouluopetusta, kun luokalla enemmistö on maahanmuuttajia, "jotka eivät osaa edes suomen kielen alkeita". Minkä uskotte olevan ylihuolehtivaisten vanhempien ratkaisu mainittuun "ongelmaan"? Aivan oikein; lapset viedään toiseen kouluun, "omiin porukoihin" ja varmistetaan samalla, ettei lapsi vahingossakaan tutustu toisiin kulttuureihin ja muutu monikulttuurisuudesta jauhavaksi vihervasemmistolaiseksi isänmaanpetturiksi.

Kysyn teiltä maahanmuuttokriitikoilta, onko kenelläkään (ei-länsimaalaisella) maahanmuuttajalla mahdollisuuksia integroitua tällaisissa olosuhteissa, jossa ennakkoluulot vallitsevat ja sokaisevat? Eikö ole ristiriitaista vaatia integroitumista, kun samaan aikaan viestitetään "ette koskaan tule osaksi meitä!"? Nykyisessä ilmapiirissä ei vaivauduta kohtaamaan toisia ja vaahdotaan vain siitä, kuinka "enemmistö" maahanmuuttajista on työttömiä, "tilastojen mukaan". Tilastot ovat muodostuneet Raamatuksi, joita luetaan, kuin Jumalan sanaa. Scripta-blogin lausahduksia toistellaan ikään kuin Kummeleiden lausahduksia aikoinaan. Vältellään omien aivojen käyttämistä. Nykyisessä yhteiskunnassa yhä istutaan luolassa selät luolan suuaukolle päin ja ihastellaan varjoja (Platon). Filosofien viisaudet eivät näemmä koskaan vanhene...

Ps: Rasistin logiikka: ulkomaalaista on vihattava, teki hän mitä hyvänsä. Jos hän tekee työtä ja on charmantti, hän vie suomalaisten työt ja naiset. Jos hän on työtön, hän on sossupummi ja rikollinen raiskaaja.

Ei kommentteja: