fondos para myspace, plantillas, layouts

lauantai 8. joulukuuta 2012

97. Perinteisten rintamalinjojen tuolla puolen

Yksi Hamasin keskeisistä johtajista, Ahmed al-Jabari sai surmansa Israelin ilmaiskussa. Operaatio oli osa laajempaa sotilasoperaatiota, jonka kohteena ovat olleet Gazan kaistaleen sotilaalliset ryhmittymät. Ahmed al-Jabaria syytetään monista Israeliin kohdistuneista terrori-iskuista. Israelin konsulaatin mukaan hän on muun muassa ollut taustapiruna eräässä operaatiossa, jossa israelilaisia sotilaita tapettiin ja yksi kaapattiin. Tämän tapahtuman vuoksi Gazassa satoi kesällä tavallista rankemmin. Ahmed al-Jabarin kuoleman jälkeen Gazasta ammuttiin taivaalle uudenvuoden raketteja hieman etuajassa ja Israel jälleen hiiltyneenä vastasi raketteihin ylimitoitetuin kostotoimin. Ajoittain on pohdiskeltu sitäkin mahdollisuutta, että Israelin kovan linjan oikeiston vuoden lopulle osuneet sotatoimet olivat vain osa vaalikampanjaa.


On se kyllä mielenkiintoista, että aina raketteihin vastataan suuremmilla jysäyksillä. Tässä on toki muistettava se, että Israelille tulee sallia täysin kaikki. Jos vähänkään kritisoi, on kauhea antisemitisti ja Israelin tuhoamisesta märkiä unia näkevä äärivasemmistolainenmuslimiterroristimilitantti. Vallalla tuntuu olevan näkemys (etenkin ei-vasemmistolaisissa "rationalistisissa" ja "aatteettomissa" piireissä), että palestiinalaiset ovat syyllisiä kaikkeen. Palestiinalaisia ei pidetä edes kansana, vaan jonain arabisekamelskana. Palestiinalaiset nähdään aina hyökkäävänä osapuolena ja Israel vain kärsivänä osapuolena, joka vain "yrittää puolustaa itseään". Israel, tuo oikeusvaltio.


Palestiinalaisille ei tulisi näiden näkemysten mukaan tarjota minkäänlaisia myönnytyksiä. Ei omaa valtiota, armeijaa tai mitään vastaavaa. Palestiinalaisten pitäisi vain laskea aseensa ja melkeinpä kiitollisina alistua Israelin apartheidiin, "joka tuo autiomaihin vehreyttä". Siirtokunnatkin tulee hyväksyä mukisematta, jotta saadaan vähän lisää maata "arabisekamelskalta". Israelin ystävät syyttävät "vihervasemmistolaisia Israelin vihaajia" usein ideologialasien käytöstä. Israelin ystäväthän eivät edusta ideologisia näkemyksiä, vaan silkkaa rationalismia. Taitaa nuo Israelin ystävien "objektiiviset" näkemykset olla kuitenkin yhtä yksisilmäisiä, kuin heidän kritisoimiensa "jumalattomien", kuuba/neuvostoromantikkojen näkemykset. Ihan vaan vinkiksi kaikille uskonnollista näkökulmaa ja oikeistolaista ideologiaa (siis tuota epäideologisuutta korostavaa rationalismia) tunnustaville Israelin ystäville: ottakaa ensin se hirssi pois omista silmistänne ja riisukaa ne ideologialasit päästänne ennen kuin käytte hyökkäämään vihaamianne kommareita vastaan. Muuten teistä saa sellaisen kuvan, että te olette amerikka- ja israelromantikkoja, joille Israel (USA:n lisäksi) on vähän sama, kuin Kuuba ja Neuvostoliitto kommareille.


On samaan aikaan surullista ja puuduttavaa aina vaan huomata, että Israelista ja Palestiinasta puhuttaessa vain tietyt kestoteemat hallitsevat. Israelissa ei ole muita, kuin juutalaisia ja muslimeja. Siellä on vain israelilaisia ja arabisekamelskaa. Muusta ei puhuta, kuin uskontojen välisestä sodasta. Vastakkain ovat keskiaika ja moderni sivistys, jota "valittu kansa" edustaa. Oi, milloin loppuukaan tuo status quo, josta saadaan syyttää brittejä (esimerkiksi Balfourin julistus) ja pohjoisamerikkalaisia (heidän erityissuhteensa Israelin kanssa, joka on este kaikenlaiselle puolueettomuudelle)? Milloin tulemme näkemään juutalaisen ja palestiinalaisen vasemmiston nousun?


Tosiasiahan on, että Israel on tunnetusti imperialistinen ja apartheid-politiikka harjoittava valtio, mutta myös kylmän kova kapitalistinen valtio, jossa jopa "omat" alkavat leipääntyä Israelin johdon politiikkaan (olkoonkin, että mielenosoittajat on helppo vielä tässä vaiheessa nähdä vain omien etujensa ajajina). Olisi mielenkiintoista selvitellä tarkemmin tuota israelilaista uusliberalismia. Mallin alkuperä on toki selvä. Israelia voikin hyvällä syyllä nimittää pikku-Jenkkiläksi. Imperialismi, apartheid ja uusliberalistinen talouspolitiikka on ilmiselvästi kopioitu rapakon takaa. Näin toki vain vahvistetaan ja tiivistetään erityissuhteita suuren ja mahtavan kanssa. Erityissuhteita, joiden vihjaillaan syntyneen jo "Amerikan alkuaikoina".


Onkin syytä kysyä, miksi USA:n ja Israelin suhteet ovat niin erityisen läheiset ja tärkeät? Johtuuko se siitä, että molemmat maat jakavat samanlaiset näkemykset kurjia kurittavasta talouspolitiikasta? Luoko uskonnollis-imperialistinen fundamentalismi yhteisöllisyyttä maiden välille? Pitääkö USA Israelia tosiaan pyhänä maana, jota tulee suojella ja aseistaa paholaismaisia muslimeja vastaan? Varmasti nuo näkemykset ovat tärkeässä roolissa. Syistä vähäisempänä ei voida myöskään pitää sitä, että Israel nähtiin kylmän sodan aikana liittolaisena pahaa itää vastaan, kun itäinen ja läntinen blokki taistelivat rikkauksista ja sieluista. Sinänsä mielenkiintoinen historiallinen yksityiskohta on se, että Stalin tuki aluksi Israelia uskoen saavan Israelista liittolaisen "ilkeitä läntisiä imperialisteja" vastaan. Avioliittoa ei kuitenkaan Neuvostoliiton kanssa syntynyt, vaan Israel päätyi USA:n voimakkaille käsivarsille. Historian omaa saippuaoopperaa...


Tukisiko USA vasemmistolaista Israelia? Tuskin. McCarthymaisia ylilyöntejä lukuun ottamatta USA:ssa podetaan edelleen kommunismifobiaa. Kaikki republikaaneista ja demokraateista vasemmalla olevat ovat epäisänmaallisia sosialisteja ja Eurooppakin on kuulemma täynnä sosialistisia holhousvaltioita. Miksi USA siis suhtautuisi vasemmistolaiseen Israeliin poikkeuksella? USA:ta moititaan siitä, että se antaa Israelin tehdä käytännössä mitä vain puuttumatta siihen. Kenties vasemmistolaisten voimien suvaitsemisessa tulisi raja vastaan (That's it! Our tolerance has its limits too!).


Millaisia ne Israelin vasemmistolaiset sitten oikein ovat? Onko siellä Israelissa ja lähiseudulla vain marginaalista arabivasemmistoa, joka vaatii oikeutta palestiinalaisille? Onko siellä vain hajanaista juutalaisvasemmistoa, jota yhdistää siionismin äänekäs puolustaminen? Israelissa ei ymmärtääkseni merkittävää vasemmistoa ole. On tosin huomattava, että Israelissa on äärimmäisen helppo leimautua vasemmistolaiseksi. Esimerkiksi Susan Nathanin "Toinen Israel"-kirjan mukaan siihen riittää se, että "omat" kritisoivat Israelin kyseenalaista politiikkaa. Susan Nathan kuvaa "vasemmistolaisuutta" Israelin kohdalla puhuttaessa "tyhjänä käsitteenä" ja on sitä mieltä, ettei Israelissa ole merkittävää vasemmistoa. Israelin Työväenpuolue julisti ainakin taannoin ajavansa "siionistista sosialismia". Tässä kohdin tuo näkemys "tyhjästä käsitteestä" osuukin oikeaan. Meretz lukeutuu pääasiassa samaan luokkaan erona se, että se näyttää haluavan todellista rauhaa israelilaisten ja palestiinalaisten välille. On myös olemassa tahoja, jotka kieltäytyvät palvelemasta Israelin miehitysjoukoissa. Maininnan arvoinen on myös Ma'avak Sotzialisti, joka kieltäytyy siionismista ja puhuu todellisen tasa-arvon puolesta. Ohessa linkki aiheeseen liittyen:http://www.socialistworld.net/doc/2737


Palestiinan vasemmistoryhmiä näyttäisi yhdistävän pääasiassa vaatimus Länsirannan ja Gazan miehityksen lopettamisesta ja vapaasta Palestiinasta. Esimerkiksi PNI (Palestinian National Initiative) kannattaa rauhanomaisia keinoja taistelussa miehityspolitiikkaa ja rasismiin perustuvaa sortoa vastaan. PNI vaikuttaisi olevan oiva vaihtoehto Hamasin kaltaisille äärijärjestöille. Näemmekö jonain päivänä niin palestiinalaisten, kuin israelilaistenkin keskuudessa nousevan esiin voimia, jotka yhdessä ajavat alas Israelin nykyisen johdon, joka harjoittaa eriarvoistavaa politiikkaa kaikella mahdollisella tavalla sekä palestiinalaisia että israelilaisia kohtaan? Alkaa näyttää siltä, että sekä juutalaisilla että muslimeilla on pian hävittävänään vain kahleet.


Ajatelkaa. Vasemmistolainen hyvinvointivaltio-Israel, jossa juutalaiset ja muslimit kulkisivat käsi kädessä. Brrr... Siinäpä olisi jenkeille oiva kauhutarina. Pitääpä ottaa yhteyttä Jenkkilän Fox-Tv:n tyyppeihin. Ties vaikka saisivat tehtailtua tuosta aiheesta kauhuleffan seuraavaksi halloweeniksi...


Katainen hauskuuttaa Barrosoa
Mikko Ketonen pitää kiinni herkkänahkaisten oikeuksista


 
Israelin sotilas rauhoittelee viimeiselle matkalle päätyvää nuorta palestiinalaista John Lennonin kappaleellaPääministeri Netanyahu on taas pukenut ylleen takin, joka on ollut hänelle kaikkein pyhin ja arvokkain. Hän riisuu sen vasta voiton jälkeen – tai hän kantaa sitä kuolemaansa saakka
USA:n erityislähettilään suuret lupaukset YK:n ilmastokokouksessa

Velkaantunut tyyppi on löytänyt hyvän piilopaikan
EK:n iso pomo näyttää yritysjohtajille mallia, millä sanoin ja millä ilmeellä alaisten tyhmiin ehdotuksiin vastataan


PS: Poliittiset päättäjämme ovat antautuneet EU:n ja talousmaailman sätkynukeiksi. EU:n ja talousmaailman sätkynuket edustavat vain EU:ta, talousmaailmaa ja itseään, eivät tavallista kansaa. Alas EU:n ja talousmaailman sätkynuket!

Ei kommentteja: