fondos para myspace, plantillas, layouts

lauantai 10. marraskuuta 2012

95. (Talvi)vaara vaanii luonnossa

Vesistöjä saastutetaan. Myrkyllisiä mineraaleja valuu ympäristöön taukoamatta. Nyt ei siis olla Kiinassa, vaan Suomessa, jossa Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj on kunnostautunut luonnon tuhoamisessa. Talvivaaran kaivosta pyörittävä firma on tullut tunnetuksi monenlaisesta kohelluksesta. Vuoden alussa Talvivaarassa sattui kuolemantapaus. "Työtapaturman" vuoksi kuolleen "vainajan ympäriltä oli löytynyt rikkivetyä". Erityisesti Sotkamon luonnossa liikkuessa kannattaa siis olla varovainen. Vastaan voi tulla vaarallinen Talvivaara-niminen susi. Talvivaara on ansainnut meriittejä ympäristön pilaamisesta jo jonkin aikaa. Hämmästyttävää, että tämän annetaan jatkua. Suomalaiset päättävät tahot ovat epäilyttävän vaisuja tapauksen suhteen. Jotain hämärää tässä on oltava taustalla. Jopa EU:kin epäili, että "Talvivaaran kaivos saatettiin hyväksyä laittomasti".


Uusimmat vuototapaukset eivät ole ainoaa (eivätkä varmasti viimeistä) laatuaan. Aina ajoittain vuotaa. Sitten raportoidaan, että vuotoa tukitaan. Lopulta sanotaan, että vuotaa taas. Tänään viimeksi uutisoitiin, kuinka "Talvivaarasta vuotaa jälleen pohjoisen suuntaan". Turvapadon rakentaminenkin taitaa hieman venähtää. Käsittämätöntä kohellusta. Talvivaarassa ei olla turvallisuutta juurikaan ajateltu. Ei Talvivaaran pojat katsoneet pohjia tarpeelliseksi varoaltaisiinsa. Kun homma on hoidettu juosten kusten, onko ihmekään, että altaat vähän pissivät ja koko homma kusee?


 Eipä tässä taida enää olla varaa syyttää Kiinaa, USA:ta ja itäistä Eurooppaa vastuuttomasta ympäristöpolitiikasta. Kyllä meilläkin päin osataan aivan yhtä innokkaasti saastuttaa. Hyvin usein Suomessa kehuskellaan, kuinka täällä on puhdasta luontoa ja ihmisiä ja firmoja, jotka kunnioittavat luontoa. Puhutaan tuhansien järvien maasta. Näyttääkin pian siltä, että maatamme pitäisi sen sijaan kutsua tuhansien saastuneiden järvien maaksi. Olen hyvin pettynyt suomalaiseen "osaamiseen" ympäristöasioissa. Vaikuttaa pikemminkin siltä, että ympäristöön suhtaudutaan äärimmäisen väheksyen. Perun aikaisemmat puheeni siitä, että Suomessa muka kunnioitettaisiin luontoa ja ympäristöä enemmän, kuin jossain muualla. Suomessa suhtautuminen on joko välinpitämätöntä ja paikkoja roskataan kaljakelluntojen ja festareiden hengessä. Toisaalta luonto halutaan nähdä vain ihmistä hyödyttävänä ja kaikenlaisia "viherpiipertäviä torakoiden ja tupajumien pelastajia" halveksitaan.


Voit tupajumi- ja torakkaparkoja. Kalojakin käy vähän sääliksi ja asukkaita. Sen sijaan sääliksi ei käy skandaalista vastuussa olevia. Talvivaaran hallituksen puheenjohtajaa ei julkisuus kiinnosta. Kainuun ely-keskus ei taas ole nähnyt "järeitä keinoja tarpeelliseksi". Tukesilla taas olisi voimavaroja puuttua tilanteeseen järeästi. Ei kuitenkaan tunnu paljon kiinnostavan. On paljon mukavampaa ja helpompaa kiemurrella pois vastuusta siirtämällä huomio ympäristölainsäädännön suuntaan. Ministeriössä se kiemurtelu ja vastuun vierittäminen muiden suuntaan on vielä näkyvämpää.


On kummallista, ettei ympäristöministeri Ville Niinistö kykene Talvivaaran suhteen muuta (edes) sanomaan, kuin, että on ärsyyntynyt ja turhautunut. Vihreiden Ville Niinistöllä ympäristöministerinä olisi mahdollisuus edes vähän ponnekkaammin kommentoida Talvivaaran katastrofia, jonka jo ennakoidaan olevan maailmanluokkaa. Vihreällä ympäristöministerillämme on nyt tuhannen markan paikka todistaa vihreytensä. Toivon todella, että tässä ei ole taustalla mitään hyvä veli -verkostoja, jotka painavat enemmän, kuin luonto. Jos Ville Niinistö ei enempää aio asian suhteen tehdä taikka sanoa, voidaan sanoa, että Vihreät on tullut todella kauas Koijärviajoistaan (kuten myös nykyiset urbaanit luontoaktivistit, jotka ovat harjoittaneet hämmästyttävän kesyä toimintaa Talvivaaran suhteen). Onko Vihreät nyt siis mukana hiljaisesti hyväksymässä ympäristön saastuttamista? Haiseeko tässä nyt jäteveden lisäksi se likainen raha, jolla päättäjät ollaan saatu hämmentävän myötämielisiksi ympäristöä tuhoavaa Talvivaaraa kohtaan?


Ville Niinistö syyttää tapauksesta "huonosti hoidettua pohjatyötä". On ilmiselvää, että vastuusta väistyneet ja oppositiossa olevat konnat (Mauri Pekkarinen, Paula Lehtomäki, Matti Vanhanen ja muut vastaavat) ovat tässä asiassa suuria syyllisiä. He istuivat päättävillä paikoilla silloin, kun Talvivaaralle annettiin luvat toimia. Minkäänlaista vastuuta he eivät kuitenkaan aio tästä kriisistä ottaa. Sen sijaan Ville Niinistö voisi syyttelyn ja julkisen ärsyyntymisen ja turhautumisen lisäksi ottaa hieman voimakkaammin kantaa. Ymmärrän toisaalta, "ettei valtuuksia ole". Se ei kuitenkaan saa olla tekosyynä oman vastuun täydelliselle unohtamiselle. Kyllä ympäristöministeri (jos likainen raha ja hyvä veli -verkostot eivät ole käsiä sitoneet) jotain sentään voi tehdä. Kyllä ympäristöministeri jotain voi tehdä vaikuttaakseen siihen, että ympäristöministeriön tavoitteet toteutuvat. Ville Niinistöllä itselläänkin on varsin vastuullinen asema. Käyttäköön sitä hyväkseen. Jos ei muka voi, niin mitä virkaa mokomalla ympäristöministeriöllä sitten on?


Olisiko jo aika sulkea Talvivaara? Lappu luukulle ja Talvivaara-saastuttajat siivoamaan ympäristöä ja korvaamaan aiheuttamansa vahingot. Nykypäättäjämme eivät tosin näytä olevan Talvivaaran sulkemisen kannalla. Onhan se tuonut kainuulaisille töitä jo vuosien ajan. Työllisyyden takaaminen (ja eliitin voittojen varmistaminen hinnalla, millä hyvänsä) tässä taitaakin pääasiassa olla perusteluna sille, miksi tuollainen vastuuton yritys saa vielä täällä toimia. Ei sinänsä yllättävää tuo työllisyys-perustelu. Vaalikoneissakin asetettiin ympäristö ja työllisyys vastakkain tyyliin: "ympäristöarvoista voidaan joustaa, jotta työpaikkoja voidaan lisätä". Talvivaaran kohdalla vastaavanlaista periaatetta ollaankin noudatettu aika hyvin ja ympäristöarvoista ollaan joustettu varsin kiitettävästi työllisyyden hyväksi.


Antakaahan siis pojat vuotaa vielä vähän lisää. Saadaan loputkin työttömät kainuulaiset työllistettyä, kun menevät sinne siivoamaan teidän sotkujanne. Ehkä tätä asiaa pitäisi katsoa myös laajemminkin positiivisesta vinkkelistä. Kun vedet nyt täällä pilataan, saadaan mekin tänne oikeasti tuottoisa pullovesi-business ja pullovesikulttuuri. Kelatkaa hei! Nyt meistäkin tulee moderneja, kun voidaan vihdoinkin litkiä pullovettä sen (hyi yäk, miten rahvaanomaista!) kraanaveden sijaan. Eli nyt kaikki suomalaiset saastutustalkoisiin! Itse voin kantaa korteni kekoon virtsaamalla Jyväsjärveen. Tämän lisäksi voisin pommittaa valtuutettuja ehdotuksilla siitä, että kaupungin jätevesi laskettaisiin jälleen puhdistamattomana Jyväsjärveen. Suomi pullovesimaaksi!PS: Poliittiset päättäjämme ovat antautuneet EU:n ja talousmaailman sätkynukeiksi. EU:n ja talousmaailman sätkynuket edustavat vain EU:ta, talousmaailmaa ja itseään, eivät tavallista kansaa. Alas EU:n ja talousmaailman sätkynuket!

Ei kommentteja: