fondos para myspace, plantillas, layouts

perjantai 23. elokuuta 2013

108. Poliittiset sävelet

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki ei tykkää "cheekeista" ja heti nousee haloo. Saan huokaista helpotuksesta ja huomata, ettei politiikan ja etenkään poliittisten vastakkainasettelujen aika ole ohi. Paavo Arhinmäen pienellä kommentilla nostatettiin pieni myrsky. Monet ovat kommentoineet siihen suuntaan, että on törkeää, kuinka korkeassa asemassa oleva ministeri kehtaa tölväistä kunniallista veronmaksajaa. Arvon kommentoijat ovat myös vihjailleet, että kenties Paavo Arhinmäen kriittisillä näkemyksillä olisi jotain tekemistä sen kanssa, että Cheek on hengaillut "ideologisten vihollisten" kanssa. Toisten mielestä kulttuuriministerin näkemykset olivat varsin virkistäviä maassa, jossa jo nuorena harmaantuvat poliitikot ja poliitikon alut jo varhain vain jauhavat kankean tympeää paskaa. Toisaalla myös allekirjoitetaan Paavo Arhinmäen kritiikki "bling-bling"-musiikkikulttuuria kohtaan.


Mielestäni on virkistävää kuulla rehellisiä ja suoria mielipiteitä ministereiltä. Vastaavanlaisiin suoriin mielipiteisiin tulee olla oikeus, vaikka ministereiden mielipiteitä ei allekirjoittaisikaan. Muistui mieleen, kun katsoin Youtubessa taannoin satunnaisia pätkiä Kummeleista. Joissakin pätkissä "pääministeri" päästää ilmoille varsinaisia sammakoita puhuen muun muassa "mutiaisista" ja muusta vastaavasta. Olisi hykerryttävää, jos tylsiltä poliitikoilta saataisiin suorasukaisia lausuntoja tai jos saataisiin tietää edes se, mitä he oikeasti ajattelevat. Pieni nyrkkitappelu eduskunnassa silloin tällöin piristäisi kummasti homehtunutta ilmapiiriä. Mallia voitaisiin ottaa vaikkapa Ukrainasta.


Toiset pyrkivät mukamas välttelemään kaikenlaisia yhteenottoja (puheiden tasolla) ja vastakkainasetteluja. Heidän mielestään on kamalaa, kun esimerkiksi musiikkia politisoidaan. Niin, pitäisi vain olla yhtä mieltä kaikesta ja turpa kiinni omista näkemyksistä. Sisällissota oli julmaa ja kyllä puolin ja toisin tehtiin vääryyksia, mutta menneet on menneitä. Jokin tossa EU:ssa mättää, mutta hei, euro tuo vakautta enkä mä mikään populisti halua olla. Nyökyttelevä konsensus sopii paljon paremmin, kuin turha politikointi. Ymmärrän kuitenkin toisaalta heitäkin, jotka haluaisivat pitää Muumit Muumeina ilman joka paikkaan tunkevaa ärsyttävää poliittista analysointia. Joskus valtio-oppi ja poliittinen näkökulma ylipäänsä voi sumentaa arkiajattelun vähän liiankin kanssa. Itsekin olen tehnyt usein hakuja Googlessa sanoilla: "Eminem" ja "politics".


Rap-musiikki ja politiikka mahtuvat kuitenkin hyvin yhteen. Sanoivat politikoinnin vastustajat mitä tahansa. Yhteiskunnallisesti kantaaottava rap ei ole mikään uusi ilmiö, kuten ei protestimusiikkikaan. Pohjoisamerikkalaista rappia edes vähän kuunnelleet osaavat erottaa eri rap-tyylit toisistaan ja siten erottaa esimerkiksi yhteiskuntakriittisen rapin niin sanotusta valtavirtaa kosiskelevasta rapista. USA:ssa esimerkiksi Public Enemy on ollut yhteiskuntakriittinen kokoonpano, kun taas joku Lil Wayne on valtavirtaa. Suomessa taas ei tarvitse olla rappia hirveästi kuunnellut, jotta osaisi tehdä eron Palefacen "kommari-rapin" ja kokoomuslaisen Cheekin valtavirta-rapin välillä.


Hyviä tai ei, mielestäni kenelläkään, joka suhtautuu kriittisesti jompaan kumpaan mainituista, ei kuitenkaan ole oikeutta vaatia muita suhtautumaan kriittisesti toiseen artisteista, (kuten ei ole oikein vaatia täydellistä mielipiteettömyyttä). Ei edes niiden piirien sisällä, jossa muuten asioista ajatellaan hyvinkin samalla tavalla. Mielestäni Cheekilla on iskeviä ja siltä osin ihan hyviä kappaleita. Mutta ei niissä kyllä varsinaista sanomaa ole, toisin kuin esimerkiksi Palefacen sanoituksissa, joissa on sekä iskevyyttä että sanomaa.


Se, että musiikista on kokonaisuudessaan tullut sellaista, ettei tyylilajeja ja artisteja juurikaan erota toisistaan, on ongelmallista. Kaikki musiikki on tasapaksua mössöä ja "parhaimmatkin" kappaleet ovat parhaimmillaan vain ok:n kuuloisia. Kaikkialla hoilataan vain sitä samaa mukamas rakkauden, biletyksen, panemisen, rahan kuluttamisen ja yleisesti ottaen oman paremmuuden ihanuutta. Tätä ministeri Arhinmäki varmaankin tarkoitti kritisoidessaan "cheekeja". Haukku ei yleensä kohdistu vain yhteen artistiin, vaan siihen, kuinka yltiökaupallinen, samoja asioita toisteleva musiikki on vallannut kaikki soittolistat. Vielä puuttuu se, että levy-yhtiöiden mannekiinit alkavat "yleisestä rappiosta" hoilaamisen lisäksi tuoda lauluihinsa mukaan mainosmerkkejä. Tulemmekohan seuraavina vuosina kasvavassa määrin kuulemaan piilomainontaa? Aika ahkerasti nuo valtavirrassa roikkuvat rapparit ainakin rapakon takana ovat kappaleissaan mainostelleet. Vallassaolijat voisivat myös täällä Suomessa laittaa näkyvämmin tai kuuluvammin sormensa peliin ja pyrkiä levittämään ideologiaansa entistä aggressiivisemmin musiikin avulla.


Dallaan Stadin tuulisilla kaduilla
Askeleitani DC:t keventää, ne saa mut lentää
Lempee tuuli kasvojani hellii,
Marimekon ja Dolce&Gabbanan muoti näköaistii lellii
Espan puisto kutsuu,
Penkit täynnä hymyilevii hutsui  typyjä lukee Cosmopolitanii
Istun viereen syömään omenaa, muistelen omaa ex-hanii
Päivitän statusta uudenkarheel älypuhelimel
Kirjotan et "mun vieres istuu kuuma kissa päällään H&M:t
Sydämeni jo kerran rikottu,
Vannon, et mun tielle ei enää tuu noi ämmät
Sielu sanoo ei,
Mut kuuma ilma saa lihan hakee päätökselle lykkäystä"
Vuodatukseni saa yli 500 tykkäystä

 ...


"I have a dream" sanoi jo Martin Luther King
Mun unelma on vapaat markkinat ja Burger King
Ooooo, laman lapsi mä oon,
Mut jeaaaa, villi ja vitun vapaa luonteeni on
En oo köyhä enkä kipee, liikkeissäni oon ripee
Aamiaiseni syön Kämpissä
Lihon ja laajenen
Niin vitun paljon että tarviin kuusion 
Ja muut pikkuartistit hakeutuvat kanssani fuusioon...


 *Kuulit juuri pätkän 6 minuutin mittaisesta, osittain sensuroidusta kappaleesta "Vapauden Ihanuus". Voit ladata kappaleen verkkokaupastamme edulliseen hintaan. Kaupan päälle saat deluxe-version kappaleesta "Listauduin Pörssiin". Edullisella hinnalla suosittelemme myös ladattavaksi erään toisen kuuman artistimme kappaleet: "Itken Pois Mun Maybellinet" ja "Sä Sotket Mun Lancômet".  Jäsenemme saavat lisäksi latailla kerran kuussa, minuutin ajan kappaleita puoleen hintaan! Tutustuthan myös muihin etuihimme, joista pääset perille tilaamalla kerran kuussa ilmestyvän sähköisen uutiskirjeen. Seuraavaksi kuulet pätkän kappaleesta "Yritysverottajat On Huonoi Sängyssä".*


Mutta niin... Eräällä tavalla niin sanottu massamusiikki voi edustaa ideologiaa. Mistä lie tulevat nuo itseään toistavat aiheet? Etteivät vaan rahamaailmasta? Niin sanotuilla roolimalleilla voi olla tärkeä rooli mielipiteenmuodostamisessa. Etenkin, jos kuulijakunta on nuorta. Kun vielä artisteja hehkutetaan julkisuudessa "koko kansan artisteina" ja iloitaan siitä, kuinka Pikku G:n tai Cheekin musiikki on soinut myös perheiden autoradioissa. Vihdoinkin nuorten ja aikuisten maailmat kohtaavat! No joo, on muistettava, että nykyiset nuoret ovat yleensä todella fiksuja. Kaikki eivät myöskään kuuntele rappia tai niin sanottua valtavirtamusiikkia. Julkisuudessa olevien ja julkisuudessa hehkutettujen mielipiteillä saattaa silti olla yllättävän suuri merkitys. Liekö tehty tutkimusta Pikku G:n kepulaisuuden vaikutuksista ja siitä, miten Cheekin kappaleet ja arvomaailma vaikuttivat ja vaikuttavat niihin faneihin? (LISÄYS:) Kuunnelkaapa tarkkaan tämä kappale ja arvioikaa itse, voiko musiikki vaikuttaa asenteisiin.


Toisenlaista äärimmäisyyttä edustanee se, että lopetetaan oman mieliartistin fanittaminen silloin, kun kyseisen mieliartistin mielipiteet paljastuvat "vääriksi". Kun Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vuonna 2008 vastakkain olivat Barack Obama ja John McCain, elettiin suurten odotusten aikaa. Ilmeisesti kumpi tahansa olisi ollut ainakin parempi vaihtoehto, kuin George.W.Bush. Tiedä sitten, kun kuuntelee ajoittain John McCainin sotasammakoita Venäjästä ja Iranista. Republikaani on republikaani. Suosittua puertoricolaista reggaeton-artistia, Daddy Yankeeta arvosteltiin siitä, että hän uskalsi tukea republikaaniehdokasta vuoden 2008 vaaleissa. Rap-artisti Fat Joe oli yksi kovaäänisimmistä kriitikoista. Toisen ihmisen äänestyskäyttäytymistä saa mielestäni ihmetellä ja kritisoida kovastikin. Henkilökohtaisuuksiin ja äänestyskäyttäytymisen tuomitsemisiin ei tulisi mennä. Monille usalaisille ja puertoricolaisille tuli varmaankin yllätyksenä Daddy Yankeen äänestyskäyttäytyminen. Toivottavasti monet eivät silti lopettaneet suosikkiartistinsa kuuntelua vain poliittisten mielipide-erojen vuoksi. Daddy Yankeen ja Cheekin kappaleet, niin vailla sanomaa, kuin ne (ainakin näennäisesti) ovatkin, pysynevät edelleen iskevinä huolimatta siitä, että kyseiset artistit äänestivätkin "vääriä henkilöitä". Tulen jatkossakin kuuntelemaan Youtubessa ja vastaavissa jopa joitakin Pitbullin kappaleita huolimatta siitä, että hän mielestäni pahasti liioittelee verratessaan Che Guevaraa Adolf Hitleriin ja on muutenkin mielestäni rähmällään "väärään suuntaan". Kyseisten artistien levyjä en kuitenkaan ostaisi.


 Lisäys: Ideologia näemmä sittenkin jakaa musiikkimakua ;)




PS: Epäideologisen rationalistin julistus: Tunteisiin perustuvaa politikointia ja riidanhalua tulee välttää viimeiseen asti. Ideologioiden ja vastakkainasettelujen ajat ovat ohi. Eläköön demokratia ja yhtenäisyys! Politiikkaa tulee tehdä järjellä ilman ideologisia sitoutumisia ja markkinoiden kahlitsemisia. Kauan eläköön demokratia ja yksimielisyys! Painakaa se mieleenne senkin palestiinalaisterroristeja sympatiseeraavat hamppuhipit, viherstallarimarxistit ja enemmistödiktatuuria yliarvostavat idealistifriikit. Vaihtoehtoja ei ole!

tiistai 13. elokuuta 2013

107. Paremman profiloitumisen puolesta

Elokuun 3. päivä osallistuin "Reclaim the Street"-kadunvaltaustapahtumaan. Kadunvaltausta voidaan pitää vastalauseena ralleille tai vastalauseena läpikaupallisuudelle ylipäänsä. Valitettavan usein suomalaisissa kaupungeissa mennään kaupallisuuden ehdoilla. Unohdetaan, että kaupungeissa asuu myös vähävaraista väkeä, jolla ei useinkaan ole varaa kuluttaa. Kaupungeissa asuu myös niin sanotusti "erilaista väkeä", jota ei vaan satu kiinnostamaan shoppailu tai muut rahaihmisten huvit. Kaupungit on pääasiassa valjastettu tarjoamaan porvarillisia huveja. "Roskaväki" taas likaa katuja ja tuottaa pelkällä olemassaolollaan "paremmalle väelle" ahdistusta ja vitutusta. Keitä varten kaupunki on suunniteltu ja keiden ehdoilla kaupunkia kehitetään? Mielestäni jokavuotinen kadunvaltaus -tapahtuma tuo hyvin esille tätä kysymystä. Kun rallit ja mainostajat valtaavat kadut, haluavat kadunvaltaajat myös osansa Jyväskylän kaduista.


Tänä vuonna vallattiin pätkä Seminaarinkatua, yliopiston kirjaston lähellä. Mukana valtauksessa oli anarkisteja, joitakin vasemmistonuoria, kaksi kommunistinuorta (meikäläiset) ja mahdollisesti aktiiveja myös muista poliittisista järjestöistä. Kulkue lähti liikkeelle Kirkkopuistosta Hannikaisenkadun ja Yliopistonkadun kautta kohti Seminaarinmäkeä. Tunnelma oli ihan mukava. Hyvässä hengessä siellä istuskeltiin ja seurattiin esiintyjiä (erilaisia tansseja). Hyvillä mielin sieltä sitten lähdettiin pois. Päivän saldo: luoksemme tuli kaksi henkilöä, jotka toivon mukaan ovat oikeasti kiinnostuneita KomNL:n toiminnasta. Ihoni myös hieman paloi ja saimme lisäksi yhden "kommunismi on kuollut!"-huudon. Varsin onnistunut päivä siis.


Päivän päätteeksi kävin lukemassa Keskisuomalaisen verkkoartikkelin kyseisestä tapahtumasta. Selailin myös hieman kommentteja läpi. Ihan asiallisia kommentteja siellä oli, vaikkakin myös huomattavan paljon sivistymätöntä ajatusmaailmaa edustavia kommentteja löytyi myös (ovat näemmä hieman siistineet tuota keskusteluosiota sitten viime näkemän). Jotkut taisivat olla sitä mieltä, että "hippikulkueen" päälle olisi voitu ajaa. Mitäs ovat siellä tiellä... Joitakin epäideologisia rationalisteja tuntuu ärsyttävän pelkkä erilaisten ihmisten olemassaolo. Hipeille vaan pamppua, jiihaa ja ihahaa. Ratsupoliisin selästä. Vesitykkejäkin olisi voitu tuolle päivälle hommata viilentämään auringon lämmittämiä "hippipunkkareita". Hieman viilennystä sopisi välillä antaa myös arvon epäideologisille rationalisteille.


Sitten vähän itse ralleista. Ralleja kritisoidaan muun muassa siitä, että ne rajoittavat paikallisten asukkaiden liikkumista. Niitä syytetään kaupallisuudesta ja niistä lieveilmiöistä, joita "keskiluokkainen, örveltävä rallikansa" tuo tullessaan. Ralleista on sanottu, että se on meluisaa, saastuttavaa ja että se ei edes ole urheilua. En ota kantaa siihen, saastuttaako ralli, koska en ole asian suhteen mikään asiantuntija. En myöskään ota kantaa siihen, onko ralli urheilua vai ei. Itse taannoin katselin formuloita. Mielestäni rallit sinänsä eivät ole kaiken pahan alku ja juuri. Huvinsa kullakin. Olisi kuitenkin kohtuullista, että arvon mainostajat ja muu ralliväki vastaisivat kustannuksista, ettei "Suomen Ateenan" tarvitsisi tuhlata vähäisiä rahojaan, kun edes peruspalveluihin ei tunnu rahaa riittävän. Miksi profiloitua jonain sellaisena, mitä ei edes olla? Ei Jyväskylä ole mikään rallikaupunki. Missään Jyväskylässä en ole nähnyt sellaista liikettä, joka olisi erikoistunut juuri ralliin. Myydäänkö täällä ralliaiheisia tuotteita muulloin, kuin rallien aikaan? Ovatko jyväskyläläiset jollakin lailla rallin suurkuluttajia? Tulipa mieleen eräs Aku Ankka-sarjakuva, jossa Aku Ankka sisarenpoikineen matkustaa "San Rioon", joka on erityisen tunnettu jalkapallohulluudestaan. Kyseisessä kaupungissa kaikki liittyy aina jollain tavalla jalkapalloon. Jyväskylässä en vastaavaa hulluutta ole nähnyt rallin kohdalla. Olisiko aika kehitellä jotain muuta rallien tilalle, jotta voitaisiin profiloitua jonain sellaisena, mitä oikeasti ollaan?


Siinä missä maahanmuuttokriitikoilta ja Suomen "brändääjiltä" voitaisiin kysyä, mitä on suomalaisuus, voidaan Jyväskylän ja niin sanotun Keski-Suomen mittakaavassa kysyä, mitä on jyväskyläläisyys ja missä ihmeen Keski-Suomessa keskisuomalaiset asuvat? Keskisuomalaisuudessa ollaan profiloiduttu kohtalaisen hyvin. Täältä löytyy Keskimaata ja täällä luetaan Keskisuomalaista. Säämiehet ja säänaiset ennustavat säätä Etelä- ja Keski-Suomeen. Kun Suomen karttaa katsoo, on mielestäni hieman omituista, että täällä päin Suomea puhutaan Keski-Suomesta, kun Suomea löytyy ymmärtääkseni myös vaikkapa Kokkolan yläpuolelta. Ei Suomea tietääkseni olla katkaistu mistään Kokkolan korkeudelta ja Kokkolassakaan ei taideta olla puoli välissä. Kannatan toki ajatusta, että Lappi itsenäistyisi. Ei muualla Suomessa Lapista olla ainakaan hallinnollisella taholla kiinnostuneita ellei kysymyksessä ole Lapin alistaminen kansainväliselle pääomalle ja saamelaisten maiden anastus. Toiseksi "keskisuomalaisuutta" perustellaan sillä, että "Keski-Suomi" on liikenteen solmukohta ja se sijaitsee ikään kuin keskellä. Jos katsotaan vaikkapa Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakuntia, niin kyllä se Keski-Suomi tosiaan on siellä välissä. Suomessa on kuitenkin monia kaupunkeja ja alueita, jotka sijaitsevat kartassa keskellä. Oli kyse sitten vaikkapa Etelä-Suomesta tai Pohjois-Suomesta (Lapista).


Jyväskylä haluaa profiloitua kansainvälisenä opiskelukaupunkina. Jyväskylä onkin varsin kansainvälinen opiskelukaupunki niin hyvässä kuin pahassa. Tänne tullaan opiskelemaan läheltä ja kaukaa. Busseissa kuulee ulkomaisia kieliä  ja kaupunki tarjoaa opiskelijoille kohtalaisen hyvät puitteet opiskeluvuosia varten. Kun tutkinto on taskussa, tänne ei suinkaan jäädä. Valmistuneet opiskelijat suuntaavat pääasiassa Helsinkiin ja muihin suurimpiin kaupunkeihin, joissa on paremmat työllistymismahdollisuudet.
Ikävä tosiasia on, että lähes kaikki on keskitetty Helsinkiin. Tampereella, Turussa ja Oulussakin taitaa olla paremmat mahdollisuudet työllistyä, kuin Jyväskylässä. Miksi Jyväskylässä on sitten vaikeampi saada töitä, kuin monessa muussa suomalaisessa kaupungissa? Miksi Suomessa ylipäänsä työnsaanti on vaikeampaa, kuine ennen? Jos markkinauskovaisilta työnantajaväen diktatuurin edustajilta kysytään, syynä ovat verot. Veroja pitäisi laskea ja markkinoita pitäisi vapauttaa lisää, koska ne eivät vieläkään ole riittävän vapaita (milloinkahan ne ovat?). Pois vaan kaikki holhoavat ja protektionistiset rajoitukset, niinkö? Kenties se todellinen vapaus koittaa, kun liitymme oikeiston ihannemaahan, Yhdysvaltoihin (kunhan meistä ensin tulee EU:n osavaltio). Totta kai syynä on myös nykyinen pullamössökansa, joka ei suostu joustamaan omista oikeuksistaan tarpeeksi ja laittamaan nimeään orjatyösopimuksiin.


Mitäs niistä narsisteista onkaan sanottu... Syy on aina muissa. Syy ei suinkaan liene siinä, että yrityspomot keskittyvät tienaamaan optioita ja säästämään työvoimakustannuksissa yritysten ja työpaikkojen kehittämisen sijaan. Mitä paremmin yrityksillä menee, sitä enemmän on pakko potkia työntekijöitä pois, koska tehostaminen. Koska kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttäminen. Uskon myös, että monessa yrityksessä riskinottokyvyttömyys vallitsee, eikä uutta työvoimaa haluta palkata. Pienyritykset voisivat työllistää paremmin, mutta näinä aikoina ei ole helppoa olla pienyrittäjä. Isoa ja suurta suositaan. Verohelpotuksia sataa suurille yrityksille, kuin taivaalta mannaa ja siitäkin huolimatta rahat eivät jostain syystä riitä veroihin, vaan valuvat veroparatiiseihin. Pienyrityksiä taas kuritetaan suurilla veroilla ja yksinyrittäjä on samalla yrityksensä työläinen.


Herra kaupunginjohtaja voisi virkamiesmafiansa kanssa ottaa huomioon myös nämä työllisyysasiat peruspalveluiden ohella kunhan tulevien asuntomessujen järjestämiseltä ja muulta tärkeämmältä puuhastelulta ehtivät. Voitaisiinko viimeistään Jyväskylän 200-vuotispäivänä profiloitua sellaisena kaupunkina, joka takaa julkiset, korkeatasoiset peruspalvelut? Eikö olisi hienoa mainostaa Jyväskylää kaupunkina, joka takaa kaikille tulotasoille inhimilliset puitteet viettää vapaa-aikaa? Voisiko "kansainvälinen opiskelijakaupunki" tarkoittaa myös pysyvyyttä? Olisi hyvä, jos Jyväskylästä tulisi ihan asuinkaupunki, eikä vain harmaantuva läpikulkupaikka. Tällä hetkellä Keski-Suomi vaikuttaa ennemminkin periferia-Suomelta ja periferia-Suomi siitä uhkaa tulla. Ettei vain kävisi niin, että (kuten Keskisuomalaisessa yhdessä sukkelassa kommentissa sanottiin) tien varteen tullaan pystyttämään Markku Anderssonin patsas, joka kerjää rahaa "Suomen Ateenalle"... Siinäpä sitä profiilia olisi kerrakseen!


PS: Epäideologisen rationalistin julistus: Tunteisiin perustuvaa politikointia ja riidanhalua tulee välttää viimeiseen asti. Ideologioiden ja vastakkainasettelujen ajat ovat ohi. Eläköön demokratia ja yhtenäisyys! Politiikkaa tulee tehdä järjellä ilman ideologisia sitoutumisia ja markkinoiden kahlitsemisia. Kauan eläköön demokratia ja yksimielisyys! Painakaa se mieleenne senkin palestiinalaisterroristeja sympatiseeraavat hamppuhipit, viherstallarimarxistit ja enemmistödiktatuuria yliarvostavat idealistifriikit. Vaihtoehtoja ei ole!